Kako obavljati namaz

Nije mi cilj pojašnjavati detaljno o samom načinu obavljanja namaza jer za to ima precizna literatura(najčešće ilmihal:-)),nego,pri ruci mi je jedan programčić koji demonstrira kako ga obavljati,pa sam odlučio da vam ga ponudim na ovom LINKU...nek vam Uzvišeni olakša i pomogne vam da to što bolje primite u svoja srca i da ga obavljate onako kako On swt to voli.Svakako da mislim da je ipak najbolji i najlakši način učenja kada imaš pored sebe nekog "živog učitelja" koji ti odmah može razbistriti nejasno...

Neka vas ne "brine" ako se pojavi početna 'zbunjenost' koju možete da osjetite kada se suočite sa svim tim,ili ako vam neke stvari po ovom pitanju poteško idu, takva reakcija je,slobodno se može reći i "prirodna",svi mi manje-više smo imali i imamo slične situacije,tj. slične simptome, po mnogim pitanjima,ne samo kad je namaz u pitanju.Vrijeme samo po sebi čini svoje, mnoge stvari se ustabile,i stvari dođu na svoje mjesto,jer,ukoliko ustrajemo u činjenju nečega dolazi nam i rutina,takav je slučaj i po pitanju namaza,samim njegovim prakticiranjem,iz dana u dan ćemo u stvari uočavati njegovu jednostavnost,Allah swt nije nam učinio ništa teškim,jer,ako nam je nešto što nam je On swt propisao teško,to je samo znak da smo zakržljali i da treba nešto poraditi na sebi i svom odnosu prema svome Gospodaru...Na namazu valja stalno raditi,usavršavati ga,i činiti ga što kvalitetnijim.Znamo kolika je vrijednost namaza i da je to ono za šta ćemo ponajprije biti pitani."Ocjenjujmo" često svoj namaz draga braćo i sestre,jer nam to pomaže da spoznamo kakvog smo djela...

Možda nije zgoreg,mala pomoć oko sledećih pojmova...ne morate ih učiti napamet,oni se vremenom sami udomaće,nego,čisto da znate o čemu se radi,jer,literatura o načinu obavljanja namaza je puna tih izraza.Mnogima su to izrazi koje prvi put čuju:

TEKBIR - tj.izgovaranje ALLAHU EKBER!(Allah je najveći!)

- izgovarate ga kad počinjete namaz tj. prilikom dizanja ruku,bilo da je to početno dizanje ruku ili pak dizanje ruku u vitr-namazu,izgovara se i kad hoćete da se pregnete,kad hoćete na sedždu,kad se vraćate u sjedeći položaj nakon prve sedžde,kad idete na drugu sedždu,kad se vraćate sa druge sedžde,bilo na sjedenje,bilo da idete na sledeći rekat(za sve tzv.vrste namaza isti recept,tj.primjenjuje se na istim mjestima i na isti način)

KIJAM - to je u stvari stajanje u namazu na kome učite Kur'an.Tu imate neznatnih razlika u učenju, u zavisnosti koji namaz ste se odlučili da obavite,farz,sunnet,sunsunnet...

PRVI REKAT - uvijek isti u svim vrstama namaza,uči se subhaneke,euza,bismila,fatiha,bismila,sura ili više njih
DRUGI REKAT - uvijek isti u svim vrstama namaza, bismila,fatiha,sureta
TREĆI REKAT - u farz namazima uči se bismila i fatiha, dok u sunnetima se uči dodatno i sura
ČETVRTI REKAT -u farz namazima uči se bismila i fatiha, dok u sunnetima se uči dodatno i sura

RUKU - pregibanje u namazu,

- na njemu učite ono Subhāne rabbijel azim (Slava Tebi, moj Uzvišeni Gospodaru), a kad se ispravite;SemiAllahu limen hamideh, rabbenā we lekel hamd (Allah čuo onoga ko Ga hvali. Gospodaru naš, Tebi pripada svaka hvala) (isto na svim vrstama namaza)

SEDŽDA - padanje ničice na tlo

-čine se uvijek dvije,i prilikom svake kretnje,bilo da padate na sedždu ili se pridižete sa nje imate ono ALLAHU EKBER!(isto za sve vrste namaza)

REKAT - to vam je sve ono gore nabrojano počev od TEKBIRA,preko KIJAMA,RUKUA i završno sa SEDŽDAMA.U opcijama imamo 2, 3 i 4 rekata.

SJEDENJE U NAMAZU - samo ime govori o čemu se radi

U biti imamo,hajd da kažem, PRVO SJEDENJE i ZAVRŠNO(DRUGO) SJEDENJE.

Prvo sjedenje je to na kome se da primijetiti neznatna razlika u učenju,dok je završno(drugo)sjedenje uvijek isto.

1. PRVO SJEDENJE - uči se Et-tehijatu bez salevata i dova ako je u pitanju farz-namaz,kod sunneta uči se Et-tehijatu i salevati)

2. ZAVRŠNO(DRUGO) SJEDENJE - uči se Et-tehijatu,salavati i dove (kad god završavamo namaz,bilo da je on od 2, 3 ili 4 rekata učimo ovo završno sjedenje)

Prvo sjedenje imamo samo kad su u pitanju namazi od 3 ili 4 rekata,i ono dolazi uvijek nakon drugog rekata.

dakle;

1. u svim namazima tekbir,tj. Allahu Ekber! se uči na istim mjestima
2. ruku,tj. preginjanje je takođe u svim namazima isto
3.sedžda, tj. padanje ničice na pod je u svim namazima ista
4.kijam,tj. stajanje, je zajedno sa "prvim sjedenjem u namazu" jedino gdje dolazi do nekih promjena u učenju
5. rekat - počinje stajanjem,završava sa drugom sedždom


Eto tek toliko da ukažem na neke osnovne elemente tj. razlike koje nije loše poznavati... Selam!

Comments

Popular posts from this blog

Tedžvid

Arapski jezik(2) - Riječi

Arapski jezik(1) - Znakovi