Šta kvari post

Priredio: Mr. Semir Imamović

Stvari koje kvare post po jednoglasnom mišljenju islamskih učenjaka

1. Jelo i piće

Oni su zabranjeni postaču na osnovu riječi Allaha, dželle šenuhu: ''Jedite i pijte, sve dok bijelu nit zore ne mognete razlikovati od crne niti, a zatim postite do noći.'' (Prijevod značenja, El-Bekare: 187.); i riječi Allaha, dželle šenuhu, u hadisu-kudsijji: ''Postač ostavlja hranu, piće i zadovoljavanje strasti radi Mene.'' (Buharija, 1795.). Propis jela i pića prenosi se na sve što obavlja njihovu funkciju kao što su hranjive inekcije, infuzija i sl.

2. Spolni odnos

Zabrana spolnog odnosa derivirana je iz gore navedenog ajeta. Kao argument može poslužiti i hadis u kojem se navodi da je neki beduin došao kod Allahovog Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem, i obavijestio ga da je imao snošaj sa ženom u danu ramazana, što ga je toliko uplašilo da je mislio da mu nema spasa. Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, ga je uputio kako će se iskupiti za to, što upućuje na to da spolni odnos kvari post, i da pored napošćavanja, obavezuje iskupom. Iskup se ogleda u otkupu roba, ili postu dva mjeseca uzastopno ako nije u mogućnosti učiniti prvo, ili nahranjivanju 60 siromaha ako ne može ni prvo ni drugo. Spolni odnos u ramazanu dozvoljen je čovjeku i ženi koji su na putovanju.

3. Izlazak sperme kao posljedica zabavljanja sa bračnim drugom, samozadovoljavanja, neprekidnog strasnog gledanja, razgovora o odnosu i sl.

Dokaz za to su riječi Allaha, dželle šenuhu, u hadisu kudsijji: ''Postač ostavlja hranu, piće i zadovoljavanje strasti (ispuštanje sperme) radi Mene.'' (Buharija: 1795.). Kaže šejh Ibn-Usejmin: ''Izbacivanje sperme je zadovoljavanje strasti, što dokazuju riječi Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem: ''I za odnos sa ženom imate nagradu sadake. Allahov Poslaniče – rekoše – : 'Zar da neko od nas zadovolji svoju strast, i za to dobije nagradu?!' (Muslim, 1006.). Ono čime se strast zadovoljava je izbacivanje sperme u mlazu, i zato je ispravno mišljenje da izlazak mezja ne kvari post.'' (Fikhul-ibadat: 182.). Izlazak sperme kvari post samo ukoliko se desi u vrijeme dok je čovjek potpuno budan i svjestan, dok polucija u snu ne kvari post, jer se događa bez čovjekove volje. Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, je rekao da su grijeha oslobođene tri osobe, jedna od njih je – spavač.

4. Namjerno povraćanje

Rekao je Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem: ''Ko namjerno izazove povraćanje, neka naposti dan u kojem je to učinio; a ko bude primoran na povraćanje, nije obavezan napostiti taj dan.'' (Ibn-Hibban: 3518., Hakim, 1557., Tirmizi, 720., Ibn-Madže, 1676., Ahmed, 2/498. Tirmizi je za ovaj hadis rekao da je hasen garib).

5. Nastupanje hajza i nifasa kod žene

Muaza bint-Abdullah prenosi da je neka žena pitala Aišu, radijallahu, anha: ''Zašto žena, koja dobije hajz u danima ramazana, napašta propuštene dane, a ne naklanjava propuštene namaze. Aiša joj je pojasnila da je Poslanik, sallalahu alejhi ve sellem, tako naredio. (Buharija, 315., Muslim, 335.).
Spomenute stvari kvare post pod tri uvjeta: prvi, da budu učinjene namjerno i samovoljno; drugi, da budu učinjene svjesno, ne iz zaborava i pogreške i treći, da budu učinjene sa znanjem. Dokaz za uvjetovanje namjere su riječi Allaha, dželle šenuhu: ''Niste grješni za ono što nenamjerno uradite, ali ste grješni za ono što srcima svojim hoćete.'' (Prijevod značenja, El-Ahzab: 5.); za uvjetovanje svjesnosti i prisebnosti riječi Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem: ''Ko u ramazanu bude jeo ili pio iz zaborava, neka nastavi sa postom, jer to ga je Allah nahranio i napojio.'' (Buharija, 1831., Muslim, 1155.); za uvjetovanje znanja su riječi Allaha, dželle šenuhu: ''Gospodaru naš, nemoj nas kazniti za ono što iz zaborava i pogreške (neznanja) učinimo.'' (Prijevod značenja, El-Bekare: 286.). Adij ibn-Hatim je zbog pogrešnog razmjevanja ajeta: ''... sve dok bijelu nit zore ne mognete razlikovati od crne niti.'', uzeo dva konopca, bijeli i crni, stavio ih pod jastuk, i ravnao se po njima: sehurio je sve dok nije mogao napraviti razliku između njih. Kada je obavjestio Poslanika, sallalahu alejhi ve sellem, on mu je rekao: ''Zaista ti je jastuk prostran kada je mogao obuhvatiti i crnu i bijelu nit zore'', i nije mu naredio da naposti dane koje je tako ispostio, zbog neznanja.'' (Buharija, 4509., Muslim, 1090.).

Comments

Anonymous said…
Selam! Zanima me da li je post povaren gledanjem bludne radnje.
Anonymous said…
Selam! Navece sam gledao TV i slucajno naletim na program na kojem su bludne scene.Zani mam me da li je meni tatad pokvaren post.
mirs@d said…
we alejkumu selam. Razlika je u pogledu koji je slučajnost i u KONZUMIRANJU tj. pogledu koji nam je prilijepljen za nešto što znamo da nam je i inače haram.Ponekad naše oči vide i ono što inače ne bi voljele vidjet, ili izbjegavaju da vide, ali bitno je da sve i ostane na tome tj. da nam se pogled NE VRAĆA na vec viđeno ili ne baš jasno viđeno. Preventiva je najbolja, tj. najbolje je izbjegavati mjesta ili situacije za koja/koje možemo naslutiti da nam mogu servirati haram. Jedan slučajan i letimičan pogled ne bi trebao da utječe na tvoj post inšaAllah, a opet, ti to najbolje znaš jer možeš sagledati i posljedice tog sto si vidio. Puno toga je ovisno o našem unutrašnjem stanju. Selam
Anonymous said…
selam zanima me dali moze post da se nastavi ako se prespava sufur
mirs@d said…
we alejkumu selam. Prvo da naspomenem,nisam expert za sva pitanja ove naše lijepe vjere, i da u svakom slučaju uvijek trebate nastojati čuti više mišljenja. I sami znate, niko od nas ne može reći da nam nešto neće biti primljeno kod našeg Gospodara osim kad 100% znamo da su to tako rekli Allah i poslanik Muhammed a.s., tako je i po pitanju našeg posta. Po meni, da bi se post nastavio mi ga prvo trebamo zapostit, ja predpostavljam da ste predhodni dan mrsili, tj. da ste iftarili. Koliko je meni poznato trebalo bi se ustati bar napiti vode i onda zapostiti, ali ukoliko insan SLUČAJNO prespava (govorim svoje mišljenje)on može donijeti odluku da preposti taj dan, ovo je naravno izvanredna situacija koju treba izbjegavati tj. učiniti sve da se ona vise ne ponavlja. Dani su dugi a noći kratke tako da nije nikakvo čudo što se javlja kod nas veliki umor, zato nam je red poduzeti odgovarajuce mjere, danas svi imaju mobitele, uključite alarm, i stavite ga na mjesto koje vam nije na dohvat ruke, nego morate ustat da bi ga isključili(tako i ja radim:)). Takođe bi ovdje napomenuo da povedete računa da ove današnje vaktije ipak nisu 100% garancija da je početak posta baš u vrijeme koje one navode, ukoliko ste okasnili, izađite napolje i pogledajte na horizont odakle sunce izlazi, o svemu tome možete pronaći ako na google otkucate "greške u vaktijama", jer, možda još uvijek možete uzeti i koji zalogaj i zapostiti.
Anonymous said…
selam. da li mi je ispravan post ako sam zanijetio 10 minuta poslije zore?prije toga sam se sehurio,ali sam nekako zaboravio zanijetiti. unaprijed hvala.
mirs@d said…
we alejkumu selam.Kad si ustao na sehur ti si inshaAllah zanijetio da prepostiš dan, ne sekiraj se i uzivaj u blagodati posta i ramadana. Selam
Anonymous said…
Da li kvari post san u kome se ljubimo sa nekim? :$
Anonymous said…
selam. zanimam me generalno dali je mastubiranje kod muskaraca grijeh ?
ostalim mjesecima sem ramazana?
Anonymous said…
Selam! Zanima me da li je post prekinut ako dojdze do izlaska sperme u snu ?
Anonymous said…
Selam.Da li kvarim post ako popijem tabletu?
mirs@d said…
we alejkumu selam. Halalte ukoliko ste dugo čekali na moje mišljenje. Da kažem onak generalno; čuvajmo se komplikovanja onog što je u principu jednostavno i jasno, jer ukoliko odstupimo od jednostavnosti putevi nam mogu postati jako zamršeni a pronalazenje ispravog puta prava fatamorgana. Jedini izlaz iz svega toga je vraćanje suštini, vraćanje onom od čega smo se, s obzirom na nejasnocu puta, očito udaljili. Znajmo da je jasnoća puta usko povezana sa jednostavnošću slijeđenja onog jasnog. Ukoliko ignorišemo jednostavnost onda ćemo najvjerovatnije zapasti u dileme, tj. put kojim ćemo poći će nam bit jako nejasan, tj. iskompliciran. Budimo sigurni, svaki Allahov propis je za naše dobro, i On nam je sve važno za nas kristalno i objasnio, samo ostaje ono hoćemo li mi to čuti i primijeniti u svom životu, ili ćemo biti skloni bespotrebnom kompliciranju i ignorisanju, odgađanju prihvatanja, onog sasvim jasnog.

Postavili ste dva pitanja koja se odnose na stanje u snu, i sve što trebate uraditi je malo razmisliti o suštini i preformulirati pitanje s kojim ćete dobiti i odgovor na vašu dilemu: jesmo li zbilja odgovorni za ono što se desi u našem snu? Ko upravlja svojim snom onda nek se smatra i odgovornim za to što radi u snu. Mislim da vam nije sada teško naci i odgovor na vasa pitanja. Ukoliko baš imate velikih problema sa svojim snom, onda manje spavanja, više rada;), izmorite sebe tako da nemate kad usnit, ili zabavite sebe ibadetom i vidjet ćete da ćete počet sanjat ibadet. Što se tiče ostala dva pitanja i tu treba samo sagledat suštinu. Po pitanju tablete, suština naredbe o postu je NIŠTA ne jesti, piti, niti uživati(mislim na naše međuspolne odnose) u određenom vremenskom periodu. To je propis za one koji su u stanju postiti, za one koji to nisu takođe ima kako mogu postici zadovoljstvo svoga Gospodara. Nemojte nikad trazit olakšice u propisu, sam propis je olakšica. Olakšice u propisu su trazili izrailcani, pa bi uzimali ono što ima paše a odbacivali što im ne paše, zbog toga su zaslužili Allahovu kaznu. Što se tiče upotrebljavanja spolnog organa, i tu nam samo treba suštinsko pitanje; od koga imam obavezu čuvati dotično svoje stidno mjesto. U 23 suri, ajeti 5,6,7 Allah Uzvišeni nam kaze od koga SAMO nemamo obavezu čuvanja tog stidnog mjesta(to da nam bude lakše zapamtit, niko ko dragi Allah), upotrijebljeno je ono "OSIM" i navedena su dva slučaja, osim zena naših(onih koje smo oženili), ili onih koje su u našem posjedu(robinje), dakle, valja nam ga čuvati ponekad, između ostalog, i od nas samih. Kraj priče za onog ko ne zeli sebi iskomplicirati život ili dovesti u napast svoj iman.

Draga braćo i sestre da još kažem. Život je pun uspona i padova ali znajte da je veličina u tome da ne budemo gordi kad smo u usponu, niti da očajavamo kad smo poklekli, tj. pali. Stalno se trebamo uzdati u našeg Gospodara i nastojati Mu biti pokorni. Svaki insan nečim mora kupit svoju kartu za lijepi džennet. A Allah je sa strpljivima.
Anonymous said…
Zanima me gubil se post ak se mora al ne namjerno ili nazor samo hukne hrana povratit 3min poslije dove za post molim za odg jer mi se to desilo nenamjerno
mirs@d said…
Selam! Samo uživaj u svom postu inšaAllah, ne radi se o namjernom izazivanju povraćanja, procitaj stavku 4 u ovom postu. Selam
Anonymous said…
Da li san pokvatio post ako sam krenuo uzeti abdest i slucajno progutao malo vode?
mirs@d said…
Selam! Nisi inšaAllah, kad se nenamjerno omrsimo trebamo samo nastavit post

Popular posts from this blog

Tedžvid

Arapski jezik(2) - Riječi

Arapski jezik(1) - Znakovi